Bersama Memperkemaskan Forum HALAQAH IPGM.Com


  Tips Usrah Online

  Share
  Geekspro
  Geekspro
  Webmasters
  Webmasters

  Posts : 108
  Points : 247
  Join date : 2009-06-25
  Age : 33
  Location : Bandar Baru Bangi

  Tips Usrah Online

  Post by Geekspro on Mon Nov 30, 2009 9:22 am

  Usrah boleh dilaksanakan dengan pelbagai cara. Kalau katakan anda tidak ada ramai pelajar di kampus masing-masing, usrah online boleh dilaksanakan. Namun perlu ada penambahbaikan untuk memastikan kesannya maksimum. Berikut dinyatakan beberapa tips yang boleh digarap bagi menjadikan usrah online ata offline lebih bermakna.
  Jadi apakah tips yang akan digunakan kalau anda melaksanakan usrah online (kalau offline juga, tips ini akan menambah nilai apa yang sedia ada)? Berikut ada beberapa tips:

  1. Siapkan handout sebelum usrah bermula. Mengapa? Kalau ada YM atau Skype yang menggangu, si anak usrah mampu lagi memberi perhatian. Kerana ada bahan yang sudah sedia.
  2. Siapkan soalan untuk dijawab oleh si mutarabbi (anak usrah). Soalan itu boleh diletakkan dalam handout atau ditanyakan semasa perjalanan usrah.Untuk mengelakkan si anak usrah rasa bersalah, berikan soalan awal-awal atau berikan soalan yang mudah dahulu.
  3. Siapkan program atau assisgment selepas usrah. Ini akan meningkatkan pemahaman.
  4. Dalam usrah, bukan sahaja nilai intelek yang ditekankan. Kongsikan assignment berbentuk fizikal, emosi dan spirituil. Cthnya: berikan assisgnment birrul-walidain dengan menghubungi ayah emak atau sanak saudara.
  5. Setiap ayat Quran yang menjadi dalil dibaca oleh anak usrah, untuk memastikan si anak usrah memberi perhatian pada bahan yang disampaikan.

  5 tips di atas amat berkesan untuk menjadikan usrah online berjaya. Dari semasa ke semasa, usrah real perlu dilaksanakan untuk merapatkan ukhuwah yang ada dalam usrah.


  Bagaimana pula tindakan si anak usrah untuk memaksimumkan usrah online?
  1. Jika ada assignment, sila siapkan dahulu. Paling tidak, diperhati imbas lalu sebelum usrah.
  2. Jika ada hafazan, sila hafaz sebelum usrah bermula.
  3. Jika ada web usrah, sila beri komen atau kongsikan soalan. Ia akan memberi peluang si naqib bersedia awal.
  4. Jika ada bahan yang ingin dikongsikan, sila email atau nyatakan pada naqib samada sebelum, semasa atau selepas usrah terutama berkaitan tajuk yang akan disampaikan.
  5. Amal,amal, amal. Ini adalah asas penting untuk memastikan usrah ini berjaya. Betapa ramai yang sedar dan ada ilmu tetapi tidak beramal dengan apa yang ada.

   Current date/time is Sat Feb 23, 2019 6:39 am